Stomatološka ordinacija Trident

Ortodoncija

Ortodoncija (ortopedija vilica), je grana stomatologije koja se bavi rasporedom zuba, kao i odnosom zuba gornje I donje vilice, te odnosom viličnih kostiju jednih prema drugima. Raspored i odnos zuba, kao i odnos vilica određuje i izgled vašeg lica en face i u profilu. Pravilan raspored i odnos zuba omogućava vam pre svega, adekvatnu funkciju sistema za žvakanje, adekvatan pritisak na ligament koji drži zube u njihovim koštanim časicama, i umeren pritisak na vilične zglobove. Sprečava nastanak parodontopatije( rasklaćenje I ispadanje zuba tokom života), patološku abraziju zuba( guljenje gleđi usled traumatskog pritiska), probleme na viličnim zglobovima koji se mogu javiti tokom života. Takođe, pravilan raspored zuba doprinosi i veoma je važan faktor estetike vašeg lica I osmeha, te načina na koji vas drugi ljudi doživljavaju.

Veoma je važno uočiti nepravilnosti ove vrste u detinjstvu, i blagovremeno reagovati u cilju postizanja optimalne funkcije i estetike u odraslom dobu. Neke nepravilnosti su veoma lako i brzo rešive, dok neke( najčešće nasledne prirode), zahtevaju višegodišnje angažovanje pacijenta i njegovog terapeuta. U zavisnosti od uzrasta pacijenta, kao i od njegovih želja I mogućnosti, u ortodonciji postoji vise vrsta mobilnih i fiksnih aparata pomoću kojih se zubi pomeraju u željenom pravcu, a vilice međusobno usklađuju.

Mobilni aparati(proteze) najčešće nose deca, pomocu njih možemo, ako se pacijent javio u pravom trenutku, da usmeravamo i modifikujemo rast i razvoj viličnih kostiju, i da postavimo zube na pravo mesto. One nisu primenljive ukoliko je pacijent završio rast i razvoj, i ako je prešao određenu starosnu granicu za pomeranje zuba na ovaj način. U našoj ordinaciji primenjujemo i mobilne proteze za odrasle, ali uz ograničenu mogućnost delovanja u zrelom dobu.

Fiksni aparati se koriste i kod dece koja su zamenila sve mlečne zube, kao i kod odraslih. Fiksni aparati uz pomoć bravica koje se lepe na vaše zube, i zica koje ih povezuju, vrše pomeranje zuba u željenom pravcu. Pored klasičnih metalnih bravica, u našoj ponudi imamo i estetske bravice u boji zuba, kao i bravice u zlatnoj boji.

U našoj ordinaciji radi specijalista ortopedije vilica koji vam je uvek dostupan za pregled i savete.