Stomatološka ordinacija Trident

Hirurgija

Kada dođemo u situaciju da neki zub više ne može da se popravi, primenjujemo veštine iz oblasti oralne hirurgije. Vađenje zuba je konačna mera u rešavanju bola.

Takođe, zube vadimo i kada su zdravi, ukoliko je to deo ortodontske terapije.
Posebna kategorija je vađenje zuba koji su zdravi ali je njihov potporni aparat oboleo (došlo je do parodontopatije), pa se zub rasklatio i neophodno ga je eliminisati iz usne duplje.

Zubni implanti

Implantologija je posebna oblast oralne hirurgije koja se bavi nadoknadom izgubljenih zuba posebnim šrafovima (implantima), koji imitiraju koren izgubljenog zuba. Potrebno je napomenuti da, ukoliko to slučaj zahteva, zubni implant možemo ugraditi odmah nakon vađenja zuba, ili ih možemo ugraditi u deo vilične kosti koji je davno ostao bez zuba.
Ono što je u ovom slučaju potrebno, je probušiti kost na mestu gde će biti ugradjen implant.

Da bi se implant primio u kosti, potrebno je da prođe određeno vreme, tako da ne možemo odmah napraviti krunicu od keramike, već pacijent odredjeni period nosi privremenu nadoknadu.

Takođe, postoje implanti koji predstavljaju ojačanje za totalne akrilatne proteze, koji u vidu drikera ulaze u protezu i na taj način omogućavaju čvrsto držanje proteze u ustima, kao i redukciju površine koju proteza obuhvata.

Zubni implanti se dakle koriste i u mobilnoj i u fiksnoj protetici.

Na kraju, implanti se koriste i u ortodonciji (mini implanti), koji se plasiraju sa spoljne ili unutrašnje površine kosti, izmedju korenova zuba. Oni omogućavaju pomeranje zuba, ukoliko ne možemo na drugi način da obezbedimo uporište sila kojima se zubi pomeraju.

U našoj ordinaciji, pored rutinskih oralno- hirurških zahvata, nudimo i ugradnju svih vrsta implanata u saradnji sa specijalistom oralne hirurgije i implantologije.